8 tips voor een optimaal resultaat tijdens het netwerken

30 maart 2018

Krijg je een uitnodiging om een businessruimte tijdens bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd of een concert te bezoeken? Dan zit je in de ideale situatie om te netwerken. Maar veel mensen voelen zich hier niet prettig bij. Ze doen het niet regelmatig en vinden netwerken moeilijk. Hoe maak je van een netwerkevent toch een succes? Met deze 8 tips gaat je dat zeker lukken.

1. Bereid je voor

Het succes van netwerken begint bij de voorbereiding. Zorg van te voren dat je weet wie er aanwezig zullen zijn tijdens het event. Zitten hier mensen tussen die interessant zijn voor jou? Bedenk hoe je voor hen nuttig kunt zijn. Wanneer je de uitnodiging via Tckl ontvangt, kun je zien wie er nog meer aanwezig zullen zijn. Maak een account aan, open het event en de aanwezigen komen in beeld. Is er geen gastenlijst? Je kent altijd degene die je heeft uitgenodigd. Laat je door hem of haar introduceren bij andere aanwezigen.

2. Op tijd aanwezig

Netwerken doe je voornamelijk voorafgaand en na afloop van een event. Tijdens een wedstrijd, voorstelling of concert neemt iedereen doorgaans plaats op de business tribune om het event te bekijken. Vraag de gastheer hoe laat je wordt verwacht en wees op tijd aanwezig. Dit geeft je de mogelijkheid om in eerste instantie nog even met hem te praten voordat hij wordt opgeslokt door andere gasten.

3. Straal zelfvertrouwen uit

Voel je je ongemakkelijk voorafgaand aan een netwerkevent? Dat is helemaal niet nodig. Er zijn waarschijnlijk veel meer mensen aanwezig die zich net als jou ongemakkelijk voelen tijdens het netwerken. Door netjes gekleed te gaan (een mooi overhemd, nette spijkerbroek, keurige schoenen zijn meestal al genoeg of een stijlvolle jurk), zul je je al veel meer op je plek voelen. Tover een glimlach op je gezicht en trek daarmee anderen aan. En vergeet niet: je kent in ieder geval de gastheer van het event die je heeft uitgenodigd.

4. Stel je open voor alle gasten

Voorafgaand aan het event heb je je voorgenomen om met enkele aanwezigen te praten. Staar je hier niet op blind en stel je open voor de andere aanwezigen. Mogelijk hebben zij jou iets te bieden of levert het je onverwacht iets op.

5. Er is altijd een gespreksonderwerp

Weet je niet goed waar je over kunt praten met de gasten die op het netwerkevent aanwezig zijn? Er zijn altijd twee gemeenschappelijke overeenkomsten: het event waar jullie aanwezig zijn en dezelfde gastheer die jullie heeft uitgenodigd. Dit kan een goede aanzet zijn om het gesprek vervolgens in een zakelijke richting te dirigeren.

6. Luister

Stoor jij je altijd aan die mensen die brallen over hun successen? Je bent zeker niet de enige. Netwerken is niet jezelf verkopen, maar vooral luisteren. Wees geïnteresseerd in je gesprekspartners en stel vragen over hun zakelijke activiteiten.

7. Gratis advies

Netwerken is als geven en nemen. Heeft je gesprekspartner een probleem en jij hebt kennis op dat gebied? Toon je kennis, adviseer en vertel hoe jij hier behulpzaam bij kan zijn. Onthoud: Een netwerkevent is niet de plek om deals te sluiten, maar juist een plek om te zaaien. Dit kan op de langere termijn resultaat opleveren.

8. Follow up

Heb je tijdens het event zinvolle gesprekken gevoerd met aanwezigen? Zorg voor de follow up. Neem binnen enkele werkdagen na het event contact op om een vervolgafspraak te maken. Dit is hét moment om te gaan kijken wat jullie werkelijk voor elkaar kunnen betekenen en het moment om aan een deal te gaan werken.

Visitekaartjes

Het is tijdens het netwerken handig om visitekaartjes uit te wisselen. Regelmatig wordt dit echter vergeten. Ben je via Tckl uitgenodigd, dan kun je in de app kun je zien wie de andere aanwezigen waren. Via de chat kun je degene aanspreken waarmee je tijdens het event zo interessant hebt gesproken.

Niet met iedereen gesproken?

De kans is groot dat je tijdens het netwerkevent niet met alle aanwezigen hebt gesproken. Misschien was degene die je wilde spreken net met iemand anders in gesprek, of had je gewoon niet voldoende tijd om iedereen te zien. Met Cards van Tckl kun je na afloop van een event precies zien wie er de afgelopen tijd op dezelfde events aanwezig waren als jij. Zitten daar interessante mensen tussen? Door digitale business cards van interessante connecties te bewaren, krijgen zij een melding dat iemand interesse in hen heeft. Bewaart hij of zij jouw digitale business card ook? Dan hebben jullie een match en kunnen jullie via Tckl alsnog contact met elkaar leggen.

Kies het beste voor jou en je gasten

Met Tckl kies je voor de beste oplossing voor het Guest Management van al je fysieke, online en hybride evenementen. Nodigt jouw organisatie regelmatig gasten uit voor verschillende evenementen? Zorg dat je vanaf nu alles perfect hebt geregeld.